PL
DE

De Tweede Wereld

 

EEN MUZIKALE VOORSTELLING OVER
VRIENDSCHAP EN VERRAAD

 
 

Terwijl Anna zich in allerlei bochten wringt om onder de terreur van de Poolse inlichtingendienst uit te komen, stort Monika zich vol overgave op haar werk voor de Stasi. Twee vrouwen achter het IJzeren Gordijn, overtuigd van hun gelijk, op zoek naar een beter bestaan. Slachtoffer en dader in een uiterste poging hun geliefden te behoeden voor de terreur waar zij zelf onder lijden. Hoe kun je trouw blijven aan jezelf als je moet overleven in een totalitair systeem?

Julia van de Graaff en Gonny Gaakeer zoeken in deze muzikale voorstelling naar de held en de verrader in zichzelf. Zij worden bijgestaan door multi-instrumentalist Radek Fedyk die de toeschouwer meeneemt op een muzikale reis langs Poolse rock en Duitse punk. De regie is in handen van Leen Braspenning en Johann van Gerwen. 

'De Tweede Wereld' is gebaseerd op documentair materiaal uit de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw: interviews met informanten van geheime diensten in het voormalig Oostblok. De theatermakers maken aan de hand van het verleden een vergelijking met de hedendaagse situatie in Europa. 

Foto's: Bowie Verschuuren

Tg. Lynx is opgericht door Gonny Gaakeer en Julia van de Graaff. Eerder verenigden zij hun krachten bij Zeelandia in het publiekssucces ‘Zeeuwse Vrouwen', idee & concept van Gonny Gaakeer. In 2012 kwam eveneens bij Zeelandia hun gezamenlijke project uit, 'King, sweet King' van Paul Pourveur, een voorstelling over het familiebedrijf en snoepimperium Van Melle gebaseerd op de Zeeuwsvlaamse familie van Julia van de Graaff. In april en mei 2016 speelde ‘Zeeuwse Vrouwen 2’ door het hele land .

Idee, concept, spel: Julia van de Graaff & Gonny Gaakeer
Tekst Monika: naar het boek ‘Geschützte Quelle’ van Irena Kukutz en Katja Havemann
Tekst Anna: gebaseerd op interviews van Julia van de Graaff met haar Pools Russische familie
Bewerking: Julia van de Graaff, Gonny Gaakeer, Leen Braspenning en Johann van Gerwen
Regie & Vormgeving: Leen Braspenning en Johann van Gerwen
Muziek: Radek Fedyk
Video: Johann van Gerwen
Dramaturgie & Coördinatie Randprogramma: Jannet van Lange
Lichtontwerp: Nik Tenten en Robin Kiezebrink
Techniek: Robin Kiezebrink en Arnon van der Worp
Zangcoach: Britta Duiker
Publiciteit: Bureau tamtam
Zakelijke leiding: ’N More
Productie: Kim Eldering
Flyerbeeld: Joost de Haas

PUBLIEKSREACTIES:

"Indrukwekkend en belangrijk. De noodzaak van de makers spat van de voorstelling."

"Angstaanjagend goed beeld van een zeer belangrijk onderdeel van de geschiedenis... of is het ook actualiteit?"

“Een intelligente voorstelling, die laat zien hoe herkenbaar de situatie van toen nu nog steeds is.”

"Ik heb nog nooit zoiets gezien. Ik bedoel jullie spelen niet echt op het publiek, maar ik werd in het verhaal meegezogen."

"Een prachtige voorstelling. Er zouden meer voorstellingen met dit soort thema's gemaakt moeten worden."

“Ik had niet gedacht dat deze voorstelling mij zo zou raken. Mijn man is Tsjechisch en ik herkende zoveel van mijn schoonfamilie. Mijn schoonvader was professor maar mocht niet op de Universiteit werken omdat hij weigerde lid te worden van de Partij. De melancholie, het wantrouwen dat blijft voortbestaan in de samenleving, het was heel herkenbaar en deed mij zeer aan mijn schoonfamilie denken.”