Randprogramma

De tweede wereld

‘Tips and tricks van een hacker’

Op 14 oktober was na in de Toneelschuur Jurre van Bergen te gast. Jurre van Bergen doet onderzoek naar beveiligingssystemen, privacy-vraagstukken en draagt bij aan initiatieven als Stichting Hart voor internetvrijheid en Tails: Privacy for anyone anywhere (https://tails.boum.org/). In de Toneelschuur in Haarlem nam hij deel aan een gesprek na de voorstelling, waarin hij vanuit de voorstelling reflecteerde op het hier en nu. Hij ging hierbij met name in op de rol die bepaalde Westerse internetbedrijven spelen in het faciliteren van surveillance-software voor dubieuze regimes.

In Kikker Utrecht was op 3 november Ellen Bijsterbosch van Setup te gast na afloop van de voorstelling. Setup, een gezelschap van creatieve technologen, kunstenaars en critici, wil de mogelijkheden van de technologische ontwikkeling, die soms sneller lijkt te gaan dan we aan kunnen, begrijpen en er een mening over vormen. Daarom organiseren ze projecten waarin ze hedendaagse issues en mogelijkheden toegankelijk maken middels presentaties, workshops, en tentoonstellingen. Dit alles om mensen bij elkaar te brengen en om de fusie van technologie en cultuur vanuit een kritische blik te onderzoeken. Er vond een geanimeerd gesprek plaats o.l.v. Jolie Vreeburg, waarin Ellen Bijsterbosch vertelde over hun project ‘De nationale verjaarkalender’ waarin ze op ludieke wijze de onvermoede kanten van data-vergaring aan de orde stellen. Daarbij kwam o.a. naar boven dat het steeds lastiger wordt om je eigen privacy te bewaren op het net, omdat -ook als je zelf niet deelneemt aan sociale media- je via de activiteiten van jouw contacten wel degelijk traceerbaar bent.

Op 28 oktober in De Lieve Vrouw in Amersfoort en op 14 november in Ins Blau Leiden vonden er nagesprekken plaats met de initiatiefneemsters en actrices zelf. Het leverde zeer geanimeerde gesprekken op waarin naar voren kwam dat het publiek naar aanleiding van de voorstelling getriggerd werd om over privacy en vrijheid in de huidige tijden na te denken.