Over LYNX

 
 
 

Tg. LYNX is in 2015 opgericht door Julia van de Graaff en Gonny Gaakeer. Zij ontmoetten elkaar op de acteursopleiding van de Toneelacademie Maastricht en initieerden voor het eerst voorstellingen bij productiehuis Zeelandia. Dat heeft geresulteerd in ‘Zeeuwse Vrouwen 1 en 2’ naar het boek van Kees Slager (idee en concept van Gonny). ‘King, sweet King’ (2012) van Paul Pourveur werd geïnitieerd door Julia en was een voorstelling over het snoepimperium en familiebedrijf van Melle gebaseerd op de Zeeuws-Vlaamse familie van Julia.

Ook bij Tg. LYNX maakten zij muziektheater op basis van historisch, documentair materiaal. Dat resulteerde in hun eerste voorstelling over twee vrouwen en hun ervaringen met de geheime diensten achter het IJzeren Gordijn: ‘De Tweede Wereld’. Deze voorstelling toerde in 2016 en 2018 door Nederland en Vlaanderen en was te zien op het New Epiphanies Festival in Warschau, Polen.

Julia van de Graaff startte haar carrière bij het Nationale Toneel en speelde in de daaropvolgende jaren een keur aan rollen bij verschillende theatergezelschappen, waaronder Theaterhuis Alba, Mighty Society, Bonte Hond en Blau Hynder. Haar Poolse achtergrond zette zij eerder in in De Kantine van Polly Maggoo, een stuk over de Poolse vakbond Solidariteit, dat op Nederlandse festivals te zien was en op locatie op de scheepswerven in Gdańsk. Bij Golden Palace heeft, zij na haar opleiding, de grootste ontwikkeling als actrice en theatermaker doorgemaakt. Zij speelde daar in meerdere voorstellingen waaronder Feest, Contact, Snowbirds en Restaurant Amore. Bij Zeelandia was zij te zien in En/of van Judith Herzberg in regie van Ilmer Roozendaal. In 2016 en 2017 speelde zij bij Blau Hynder in Cleo & Lex van Simon Weeda in regie van Dick Hauser. Met deze voor haar geschreven muzikale bijna-monoloog toerde zij met saxofonist Anne Zwaga langs 80 huiskamers door heel Nederland.

 

 
 
Line_rood.png
 
 
 
 

Agent:

GUIDO VAN HULZEN

guido@guidovanhulzen.com

 

Gonny Gaakeer speelde na haar opleiding bij het Nationale Toneel, NNT, het OT, Tryater en de Trust. Bij ZTHollandia speelde zij in De Val van de Goden / Der Fall der Götter in regie van Johan Simons en Paul Koek en toerde met die voorstelling langs vele internationale festivals. Gonny Gaakeer heeft in de loop der jaren in zowel Duits- als Friestalige voorstellingen gespeeld. In Duitsland speelde zij o.a. bij SIGNA.dk, Schauspielhaus Köln, Volksbühne Berlin en in de Duitse versie van Rainer Maria van De Warme Winkel. 
Sinds 2004 werkt zij met ‘Das Letzte Kleinod’. Met DLK speelde zij veelvuldig in Duitse havens, in Israel en Tanzania. DLK maakt documentair theater met thema’s als scheepvaart en vluchtelingen.