APOCALYPSE HOW

 

Nel bereidt zich al jaren voor op een ramp. In haar kelder heeft ze etenswaren en survival-apparatuur, genoeg voor drie mensenlevens. Wanneer haar dochter en haar man haar naar een verzorgingstehuis willen sturen gooit Nel de deur op slot en slikt de sleutel in. Verloren onder de grond, zonder dag of nacht, proberen ze elkaar te begrijpen.

In deze tijden waarin de doemscenario’s zich opstapelen gaat Tg. LYNX op zoek naar het lachwekkende van angst, paranoia en overlevingsdrang. 

idee Julia van de Graaff en Guido van Hulzen | tekst Simon Weeda | regie, muziek & soundscape Ivar van Urk | spel Julia van de Graaff, Elisa Beuger en Stijn Westenend | decor- en lichtontwerp Nelly Blessinga | techniek Theunis Zijlstra | kostuums Véronique Hendriks | productie Kim Eldering | regie-assistent Doris Bagijn zakelijke leiding ’n More | campagnebeeld Eddy Wenting & Paulina Matusiak | publiciteit Saskia de Ruiter | met dank aan: Gonny Gaakeer

Apocalypse How ging op 12 januari 2019 in première in de Toneelschuur en daarna op tournee langs o.a. Ins Blau Leiden, De Lieve Vrouw Amersfoort en Theater aan het Spui Den Haag. Speellijst 2019.

Voorbereid op het einde der tijden?
De makers van Apocalypse How zijn gefascineerd door ‘preppers’, mensen die zich wapenen tegen het einde der tijden. Vanuit een extreem doorgevoerd maakbaarheids-denken probeert de prepper zich met alle mogelijke middelen voor te bereiden op het uur U. De een heeft zijn boot klaarliggen voor als die tsunami hem overvalt. De ander maakt quarantaineruimtes gereed tegen een uitbraak van vogelgriep of bouwt straling bestendige atoombunkers en verzamelt jodiumtabletten.

We kunnen de prepper verwijten aan waanideeën te lijden, maar doet zijn gedrag ons niet ook denken aan onze eigen twijfel over de zin van het leven en onze angst voor de eindigheid ervan? Op een scherpe en komische wijze wil Tg. LYNX deze onderliggende menselijke wanhoop blootleggen. Waarheen? Waarvoor? Ze biedt u een kijkje in het existentiële ravijn dat in ons allen gaapt.

BIO’S

Simon Weeda schrijft naast toneelteksten ook proza, poëzie, film en beschouwende teksten. Voor Julia van de Graaff schreef hij Cleo & Lex (2015), dat in tachtig huiskamers speelde door heel Nederland. Voor Theater Utrecht schreef hij bij Casino Non – Stop (2017), een muzikale rollercoaster over een legendarisch familieverhaal.

Ivar van Urk is freelance theaterregisseur en componist. Hij richtte in 1993, samen met Jeroen van den Berg, theatergezelschap Het Oranjehotel op. Van 2000 t/m 2009 was hij o.a. vaste gastregisseur bij Het Nationale Theater waarna hij in 2009 in Duitsland debuteerde bij Theater Bonn. Ivar woont woont afwisselend in Amsterdam en Berlijn en werkt voor grote Duitse gezelschappen.  

Julia van de Graaff speelde o.a. bij het Nationale Toneel, Mighty Society en in Spoonface van Bonte Hond (Zilveren Krekel 2010). De laatste 10 jaar was ze veel te zien bij Golden Palace. Bij Branoul maakte zij haar eerste eigen voorstelling Death Kit naar de roman van Susan Sontag. Bij Productiehuis Zeelandia was Julia te zien in het door haar geïnitieerde King, sweet King van Paul Pourveur n.a.v. haar Zeeuws-Vlaamse familie.

Elisa Beuger speelde o.a. bij de Paardenkathedraal in voorstellingen van Dirk Tanghe. Daarnaast is ze vooral bekend van haar rollen voor televisie en films. Zo was ze te zien in Lieve Liza, Divorce de Man bijt hond-rubriek Ons kent ons, de jeugdserie De regels van Floor en vanaf januari 2019 in de nieuwe serie Morten.

Stijn Westenend werkte o.a. voor De Paardenkathedraal, Het Nationale Theater en het RoTheater. Mede door zijn trompetspel was hij te zien in muziektheatervoorstellingen zoals Soul van het RoTheater en Pluk van de Pettenflet van Senf Theaterpartners. Naast toneel en muziektheater heeft Stijn ook veel film en tv gedaan. Zo was hij o.a. te zien in Pietje Bell, Moordvrouw, Klem en Smeris